2013. augusztus 17.

Restaurant Day


Hallottatok már a Restaurant Day-ről? Ez egy Helsinkiből sok évvel ezelőtt indult nonprofit kezdeményezés, amelynek igen röviden és tömören annyi a lényege, hogy arra a napra bárki nyithat éttermet. A saját házában, egy közeli parkban, bárhol.
Az előző májusi napot is nagy érdeklődéssel figyeltem, de akkor sajnos nem tudtam eljutni sehova sem. A mostanit azonban biztos volt, hogy nem hagyom ki. Úgy terveztem, hogy körbejárom a pesti helyeket, de... nagy örömmel mondhatom, hogy változott a program: Colette meginvitált, hogy társuljak valamilyen édességgel a Zöld múzsák csapatába!
Természetesen igent mondtam ;), bár magamat ismerve sejtettem, hogy a dolog nehezét nem a mennyiség vagy a messzire szállítás fogja adni, hanem a mániám, hogy a lehető legtökéletesebb dolgot találjam ki.

Ez a cupcake a véletlennek köszönhető, a lehető legutolsóbb pillanatban jött (már félig bevásároltam az eredeti tervhez) - kisöcsém névnapjára készült. Ahogyan beleharaptam az egyikbe, éreztem: elfelejteni minden eddigit, ez lesz az igazi! Édes, csokis, változatos ízvilágú, és mindössze a tésztáját kell vegánná alakítani. Plusz pirospont, hogy nem is néz ki rosszul, ami azért nem a legutolsó tényező, ha az ember értékesíteni szeretne valamit. :)

Eddig minden sínen van.
A telepátia működik - Colette pont abban a pillanatban hívott, amikor az első adag tésztát halásztam ki a sütőből ( péntek este fél 9), éjjel fél 3 környékén pedig már az utazásbiztos dobozt tettem be a hűtőbe, hogy munka után ma este útra keljek velük Ménfőcsanakra.


Ha kedvet kaptatok, feltétlenül látogassatok el ti is Colettékhez, rengeteg finomsággal készülnek. Kreativitásban nem lesz hiány: tökmaglisztből készült ehető tányérokból lehet majd vegán ételeket falatozni (nekem a kékszilva krémleves izgatja a fantáziám), szalmabálákon relaxálni, beszélgetni. És persze velünk találkozni. Klassz lesz, na.

További információkért, és képekért nézzétek meg a Zöld Múzsa facebook oldalát.



Csokis cupcake sósmogyorós banános karamellel, csokikrémmel és csokihabbal 
      
    -  az eredeti recept innen van, ezen alakítottam egy keveset -

A csokis tésztához:

140 g növényi zsiradék (pl. kókuszzsír)
150 g cukor
csipet só
kb. 2 közepes/kisebb alma
310 g liszt
60 g karob
2 teáskanál sütőpor

 A lisztet, sót, sütőport, karobot keverjük össze, majd morzsoljuk el benne a zsiradékot. Az almákat hámozzuk meg, pürésítsük, majd óvatosan adagoljuk a száraz tésztához, hogy gyúrható állagú legyen. Tegyük hűtőbe nagyjából 2 órára.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra. 
Vajazzunk ki szilikonos minimuffinformákat (ebből a mennyiségből 34 darab lett), majd béleljük ki nem túl vastagon tésztával, és süssük készre (de nem keményre!).
Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd vájjuk ki a közepét, hogy szépen tölthető legyen. Teljesen kihűlve az a tapasztalatom, hogy sokkal jobban törik.



A mogyorós karamellhez:

140 g cukor
50 g növényi zsiradék (az ízek miatt itt jobb margarint használni pl. Liga)
200 g nagyon puha banán
kb. 50 g pörkölt sózott mogyoró 

Alacsony hőfokon karamellizáljuk a cukrot, vigyázzunk ne égjen oda. Ha elkészült, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a felkockázott margarint. Ha homogénre kevertük, tegyük bele a pépesre nyomkodott banánt, és osszuk el a kihűlt tésztakosárkák aljában.
A mogyorót vágjuk durvára, és szórjuk meg vele a karamellt.




A csokiganache-hoz:
 
50 g étcsokoládé
80 g tejcsokoládé
180 ml kókusztejszín (vagy rizs)
50 g növényi zsiradék (itt is inkább margarin)
1-2 evőkanál cukor (a növényi tejszínek édesítés nélkül nem kaphatóak)
3-4 nagy csipet nagyszemű tengeri só

Olvasszuk meg a 2 féle csokit, adjuk hozzá a margarint, a folyékony tejszínt, a cukrot, és kevergessük addig, míg sűrű krém nem lesz belőle. Ekkor szórjuk bele a sót is, majd rétegezzük a mogyoróra. Optimális esetben ezzel meg is telt a kivágott mélyedés.










Csokihabhoz: 
2,5 dl kókusztejszín
2-3 evőkanál karob
5 dkg étcsokoládé

A tejszínből verjünk kemény habot (ha sima tejszínt használunk, akkor természetesen cukorral), majd apránként tegyük bele a karobport és az olvasztott étcsokit is. 
Kenjük a cupcake-ek tetejére, majd díszítsük étcsokidarabokkal és egy fél szem sósmogyoróval.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Panka!
    Szuper volt ma sütid Colettnél !Köszönet érte !
    Éva

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik, ilyet én is sütnék!!!
    Hol lehet megtalálni a receptjét???
    Sima muffin formában lett sütve és megtöltve hogyan?
    Marika

    VálaszTörlés